Aiki JiuJitsu

Inleiding

Aiki jiu-jitsu behoort tot de Martial Arts, oftewel krijgskunsten. Wij spreken liever van een krijgskunst dan van een vechtsport.
De laatste jaren is ere een hype te bespeuren in de Aiki Bujutsu Aiki jiu-jitsu. Het Aiki Bujutsu heeft een zeer lange geschiedenis en het bgon meer dan 1000 jaar geleden. met Aikijutsu.

Aiki jiu-jitsu is een vorm waarvan de basis hoofdzakelijk is gelegen in de technieken die komen uit het Daito-Ryu Aiki jiu-jistu van Soke Sokaku Takeda en het Yoseikan Aiki Jujutsu van Soke Minoru Mochizuki. Daarnaast hebben ook ander budo sporten bijgedragen aan het vormen van Aiki-jutsu: Daito-Ryu Aikibudo en de wapenvormen zoals Ken-jutsu, jo-jutso, hojo jitsu, bo jitsu, suriken jitsu en tot-jutsu.

Alle Aiki-bujutsu hebben hun wortels in de geheime krijgskunst traditie van de Minamoto – Takeda familie, de meest illustere familie van militairen en krijgskunsten in Japan.

Aiki jiu-jitsu
Aiki jiu-jitsu is een uit Japan afkostige krijgskunst, waarvan de basis al meer dan 1000 jaar geleden is gelegd. Op een puur fysiek niveau is het een kunst die gebruik maakt van worpen en klemmen die afkomstig zijn uit oude ju-jutsu stijlen. Weer andere worpen en technieken zijn uit het Ken-Jutsu (zwaard).

Aiki jiu-jitsu is geen statische krijgksunst, maar legt grote nadruk op de dynamiek van de beweging. Het systeem is gebaseerd op het principe van harmonie en niet weerstand bieden aan de kracht van de tegenstander. Kenmerken zijn de ruime cirkelvormig, vloeiende bewegingen, gebaseerd op de voorkomende zwaardtechnieken. Zowel de aanval als de verdediging dienen op een zo realistische manier te worden uitgevoerd. Overmatig gebruik van kracht dient te worden vermeden! De nadruk ligt op een beheerste uitvoering van de technieken, maar wel op een natuurlijke en vloeiende wijze. Men is dus passief tot op het moment van een aanval… pas dan komt men in actie.

Alhoewel Aiki-jutsu een voornamelijk ongewapende krijgskunst is, wordt er ook met wapens getraind.

De wapens zijn:
Bokken (houten zwaard)
Katana (zwaard)
Tanto (mes)
Tambo (wapenstok 30 tot 35 cm lang)
Jo (staf, stok van ca. 1.30m lang)
Bo jitsu (stok van ca 1.83m lang)
Hojo jitsu (touw vechten)
Shiriken jitsu (ster -ook wel Ninja ster genoemd- en andere voorwerpen)

Ze zijn allen van hout op het touw, zwaard en werpsterren na, om ernstige verwondingen bij de oefenpartner te voorkomen.